Cykelskor

Cykelskor för alla slags cyklister

De allra flesta skor som är särskilt framtagna för cykling används tillsammans med klickpedaler, vilka håller din fot på plats på pedalen och därmed ger en ökad kraftöverföring. Dessa cykelskor kan enkelt fästas i, och när cykeln stannar lossas från, pedalerna.

När du ska avgöra vilka cykelskor som lämpar sig bäst för dig, behöver du ta hänsyn till den typ av cykling du ägnar dig åt, den slags terräng och de väderförhållanden du sannolikt kommer cykla i, samt huruvida du ska gå omkring i skorna under en längre tid eller främst bära dem då du faktiskt cyklar.

Olika slags cykelskor

De allra vanligaste formerna av cykelskor som finns att tillgå på marknaden är: tävlingsskor, trailskor, vinterskor och skor för plattformspedaler. Tävlingsskorna är framtagna för mer tävlingsinriktad cykling på väg eller cross-country (XC)-tävling. Dessa har vanligtvis en låg vikt och är styva.

De har en väldigt styv mellansula, vilken ger en optimal kraftöverföring från foten till pedalen och utgör en stabil plattform att trampa med, vilket ger en snabbare acceleration och bibehållen hastighet. Cykelskor som är framtagna för tävling tillverkas ofta av exotiska material för att spara dyrbara gram där detta är möjligt. Kolfiber är ett vanligt förekommande inslag i finare skor på grund av materialets styvhet, hållbarhet och låga vikt.

Cykelskor för plattformspedaler

Även om de flesta skor som är framtagna för cykling är tänkta att användas tillsammans med klickpedaler, finns det flera områden inom cyklingen där plattformspedaler används i större utsträckning än klickpedaler.

Plattformspedaler används inte minst inom de grenar där du som cyklist spenderar en hel del tid i luften tillsammans med din cykel. Detta inkluderar bland annat BMX och downhill (DH). Det är dock värt att notera att vissa cyklister föredrar att använda klickpedaler även inom dessa grenar.

Cykelskor för plattformspedaler har ett hållbart och vattenavvisande yttre samt skosnören. De har sulor som ger ett riktigt bra grepp, och är populära bland cyklister som vill ha bästa möjliga grepp och säkerhet på cykeln samt förmågan att kunna hoppa av denna om så krävs. Eftersom de till utseende liknar skateskor bärs de även i högre grad som vanliga skor.

© 2024 Träning för bättre vardag | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.