Cykelhjälm

Vad är det bästa med en barncykel?

Vad är det bästa med en barncykel?

En barncykel har många fördelar. Den är mindre i storleken och passar därför barn bättre. En barncykel har ofta glada färger och även styret och sadeln brukar vara färgade och inte svarta som på en vuxencykel. På ringklockan sitter ibland ett klistermärke och ofta finns det en liten cykelkorg för barnens leksaker. En barncykel är alltid utrustad med fotbroms, ibland finns även en handbroms. Det brukar vara svårt för barnen att lära sig bromsa och de behöver en hel del träning, därför rekommenderar man att cykeln bara har fotbroms, annars kan det bli förvirrande för barnet. 

Vad har en barncykel för utrustning? 

En barncykel ska ha ringklocka, reflexer fram, bak och på hjulen. Belysning brukar inte finnas eftersom små barn sällan är, och ska inte, cykla ute i mörkret. Det ska alltid finnas ett skydd som täcker hela kedjan så att inte barnens byxor trasslar in sig i kedjan vilket kan vara farligt. Vanligtvis är däcken på en barncykel ganska breda vilket gör att cykeln inte går för fort, till skillnad från vuxencyklar så vill man ofta inte att en barncykel får upp för hög fart. Pedalerna på en barncykel ska inte vara släta, då kan barnet glida av, det är mycket bättre med räfflade pedaler där barnens fötter enklare får fäste. 

Måste alla barn ha en barncykel?

Ja! Alla barn ska absolut få möjlighet att lära sig cykla på en barncykel. Att kunna cykla är något man har nytta av hela livet. Det är dessutom mycket enklare att lära sig cykla när man är liten än senare i livet. När man lär sig cykla på en barncykel så utvecklas och förfinas balanssinnet och man får motion. Barnet får också öva på koordinationen genom att styra och bromsa. Om barnet tidigt i livet upptäcker vilka fördelar en cykel har så är det större chans att de senare i livet kommer att fortsätta cykla. 

Glöm inte hjälmen 

Alla ska hjälm på sig när de cyklar och det gäller inte minst barn. För att veta vilken storlek som passar barnet ska du alltid mäta huvudets omkrets. Då är det mycket enklare att köpa en cykelhjälm till barn i rätt storlek. Hjälmen ska ha öppningar på sidorna och där bak så att barnet inte blir för varmt. Många barn vill ha samma färg på hjälmen som på sin barncykel, det är viktigt att barnet får vara med och välja färg så hen blir nöjd med hjälmen och tycker om att använda den. 

© 2024 Träning för bättre vardag | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.