Hus och hem

Flera fördelar med tryckavlastande madrasser

En god nattsömn är avgörande för att kunna fungera optimalt och det finns många saker som kan påverka om sömnen blir bra eller dålig. Tryckavlastande madrasser sägs vara en sådan sak som ger en bättre sömnkvalitet och dessutom är dom väldigt sköna att ligga på. Men vad är det egentligen och vilka är fördelarna?

Vad är tryckavlastande madrasser?

Har du hört talas om ”memory foam”? Ett slags skum, som formas efter trycket det utsätts för. Sätter man till exempel ner handflatan i skummet kommer en avbildning av handen att finnas kvar i flera sekunder innan materialet drar sig tillbaka till ursprungsformen. Madrasser finns bland annat på https://www.zomna.se/.

Tryckavlastande madrasser är gjorda av just ett sådant material och anpassar sig efter den kropp som ligger ovanpå. Det ger en skön och avslappnande känsla, näst intill tyngdlös och det finns många fördelar med att ha en sådan i sin säng.

Fördelar

Det finns som sagt många fördelar med tryckavlastande madrasser, inte bara att dom är väldigt sköna och behagliga att ligga på. Dess formande egenskaper bidrar även till en massa andra bra saker och madrasserna används ofta inom sjukvården men blir allt vanligare för hemmabruk.

 • Hjälper mot värk och smärta
  Den som har problem med värk och smärta i rygg, nacke och/eller axlar kan få bra stöd av en tryckavlastande madrass. Den hjälper till att hålla ryggraden i ett naturligt läge under natten, vilket ger musklerna en chans att slappna av och vila bättre.

  Både läkare och sjukgymnaster brukar rekommendera en sådan här madrass till patienter med stora besvär.

 • Ökar blodcirkulationen

  Madrassernas tryckavlastande egenskaper fungerar inte bara bra mot onda ryggar utan har också visat sig ha en positiv effekt på blodcirkulationen.
 • Ger en bättre sömnkvalitet
  Den kanske största fördelen med tryckavlastande madrasser är att dom bidrar till en bättre sömnkvalitet. Givetvis har det med alla ovanstående punkter att göra men det faktum att man rör sig mindre under natten och får rejält stöd för ryggraden kan inte leda till annat än en bättre sömnkvalitet.

Kroppen får lättare att slappna av och återhämtningen blir bättre.

Roligt att veta

 • Materialet som idag används till tryckavlastande madrasser har funnits sedan 70-talet, då det utvecklades av NASA!
 • Madrasserna finns som resemodeller – enkla att rulla ihop och ta med sig på både korta och långa resor.
© 2024 Träning för bättre vardag | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.