Hus och hem

Larm extra viktigt under julen

Larm extra viktigt under julen

Storhelger som jul och nyår är inte bara högtidliga och festliga utan utgör även högsäsong för inbrottstjuvar. Om du kommer vara bortrest under till exempel julen, kan det därför vara en god idé att ha en plan för att förhindra inbrott. Det finns många åtgärder du kan vidta för att öka säkerheten i din bostad, men få är lika effektiva som att låta installera ett larm.

Hur pass effektiva är lam vad gäller att förebygga inbrott?

Experter menar att ett larm främst har en avskräckande effekt genom att skrämma bort potentiella inbrottstjuvar från ditt hem, snarare än att säkerställa att polis snabbt larmas och anländer till platsen. Ett bra larmsystem kan dock räcka långt när det gäller att skydda din familj och hålla era värdesaker i tryggt förvar.

Uppskattningsvis var sjätte svensk familj har idag ett larm, vilket är förhållandevis lågt. Andelen svenska bostäder som skyddas med hjälp av larmsystem ökar dock, och de bostadsägare och hyresgäster som har ett sådant system installerat löper statistiskt sett en lägre risk att utsättas för inbrott. Faktum är att bostäder utan larmsystem drabbas i tre gånger så stor utsträckning som de med ett säkerhetssystem. Inbrottstjuvar riktar dessutom in sig lika mycket på hem på landsbygden och på mindre orter som på bostadsområden i stadsmiljö.

Att tänka på när du väljer leverantör av ditt nya larm

När du anlitar ett företag att installera eller övervaka ditt larmsystem, är det viktigt att du kontrollerar företagets referenser och ser till att få så många befintliga kunder som möjligt att kontakta. Om du köper en övervakningstjänst bör du noggrant läsa igenom det finstilta i avtalet. Mindre detaljer såsom antalet månatliga larm som vidarebefordras till larmcentralen som ingår framgår av avtalet och kan medföra en extra kostnad. Falsklarm kommer oundvikligen inträffa, och tyvärr kan du få stå för kostnaden för utryckningen för dessa.

Var vaksam när det gäller dörrförsäljare som ger dig ett erbjudande som du endast kan ta del av samma dag. De försöker påskynda din beslutsprocess och få dig att köpa ett larm som kanske inte är vad du behöver. Om det låter för bra för att vara sant, är det förmodligen också det.

© 2024 Träning för bättre vardag | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.