Kameraövervakning

Så väljer du rätt övervakningskamera

Så väljer du rätt övervakningskamera

Kameraövervakning blir allt vanligare även i det egna hemmet och det finns en uppsjö att välja bland beroende på vilka funktioner man vill ha. Det finns kameror anpassade för både inom- och utomhusbruk och kameror med eller utan röstkommunikation. Dessa funktioner väljer man främst utifrån vilka krav och finesser man letar efter men det man bör tänka på i första hand oavsett val är att bildkvaliteten ska vara hög, så att kameran över huvud taget fyller sin funktion.

Inomhus eller utomhus

Det första man bör fundera på är om man vill ha kameraövervakning på utsidan eller insidan av huset. Väljer man att montera övervakningen utomhus ska man köpa kameror anpassade för just detta. De är gjorda för att klara av väta, temperaturskillnader och andra yttre påfrestningar betydligt bättre än de vanliga kamerorna men då man får också räkna med att de kostar mer.

Bildkvalitet och bildvinkel

Hur bra bilden blir och hur stor yta kameran kommer åt är naturligtvis också avgörande när du ska göra ditt val av kameraövervakning. Det är viktigt att ha en kamera med HD-upplösning och det är en klar fördel om det finns inbyggd IR-belysning. På så sätt lyser kameran upp även ett mörkt rum utan att det påverkar ljuset som ett mänskligt öga kan se. Bilden blir skarp och klar även om rummet är mörkt vilket såklart är bra om man fått oväntat besök under natten.

När det kommer till bildvinkeln vill man såklart att kameran ska se så mycket som möjligt oavsett om det är ett rum, husets entré eller garaget som övervakas. Vissa kameror går att styra direkt från en dator eller mobiltelefon där det kan finnas möjlighet att zooma för att se en specifik del av bilden bättre.

Röstkommunikation eller inte

En annan finess man kan välja att ha i sin kameraövervakning är hur vida det går att använda sig av röstkommunikation eller inte. I de fallen det fungerar finns en inbygg mikrofon och på vissa system även en högtalare så att man direkt kan kommunicera med den som befinner sig framför kameran om man vill.

Det finns många funktioner och finesser när det kommer till kameraövervakning och man får noggrant fundera på vilka krav man har innan man bestämmer sig. För någon kanske är viktigare med en extra hög bildkvalitet framför röstkommunikation medans någon bara tycker att det är viktigt att kameran är anpassad för utomhusbruk.

© 2024 Träning för bättre vardag | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.