Handel online

Parfymer och dofter, med evolutionen som teori

Evolutionen bygger på att den starkaste överlever. Oavsett om det gäller en specifik individ eller en art, har specifika egenskaper gjort att ett visst levnadssätt, vissa egenskaper är positiva för artens överlevnad. Kan doft vara en sådan egenskap?

Vissa tror att dofter kan avslöja hur personer i ens omgivning mår. Kanske kan man känna doften av en fara som uppbådar, genom att en person i närheten börjar svettas eller osa av ångest? Det finns en del personer som hävdar sig kunna säga vilket ansiktsuttryck en person uppvisar genom att bara lukta sig till det.

Många människor identifierar sig själva med en specifik doft. Kanske är det doften av ett speciellt tvättmedel, av en parfym eller ett rakvatten. Dofter kan få oss att känna många olika saker, vi kan uppleva en trygghet, eller påminnas om en härlig händelse eller en person. Dofter avslöjar saker om vår omgivning, vilket väder det är, vilken årstid det är. En doft kan faktiskt säga mer än tusen ord.

Parfym är olika viktigt för olika människor. En del män hittar en herrparfym som de uppskattar i sin ungdom och använder den därefter varje dag resten av livet som en identitetssymbol. Andra människor upplever inte sin personliga doft som något viktigt, kanske att den inte tillför någonting utan endast är ett dyrt kommersiellt påhitt. Men de allra flesta människorna kan hålla med om att man på lukten kan känna igen olika människor i sin närhet.

Det finns många teorier om varför människan började framställa parfymer. En teori säger att parfymer togs fram för att man skulle dofta gott och på så sätt förföra en eventuell partner. Detta är väl än idag en av anledningarna till ett och annat parfymsprut. Ofta tar man mer, och kanske en tyngre parfym då man skall ut i sociala sammanhang för att skapa ett starkare intryck på de man ska träffa. Men det finns teorier som har en djupare, mer evolutionär förklaring än att det bara är till för att man skall lukta gott.

Feromoner

Människan utsöndrar nämligen små doftpartiklar som heter feromoner. Dessa feromoner tycks vara oerhört viktiga när både människor och djur väljer sin partner. Feromonernas doft har sagts indikera personers genetiska uppsättning och att personer med olika genetik, alltså som inte är släkt med varandra uppskattar varandras dofter mer. Feromoner skulle på så sätt vara ett evolutionärt sätt att minska risker som kommer ifall personer som är släkt med varandra får barn ihop. Med den här teorin har parfymen en intressant roll. Täcker man sin personliga doft och döljer sina biologiska feromoner, eller är det så att man förstärker denna genetiska variation genom att man tack vare feromonerna uppskattar vissa dofter mer än andra och därför väljer parfymer som förstärker feromonernas effekt? Leder parfymen till att vi är mer benägna till att få barn med personer med mer, eller med mindre lika genom?

Parfymer finns i olika varianter, med olika doftinslag och med olika intensitet. Kanske är det en form av evolution när man väljer vilken parfym man skall ta på sig, kanske förstör man de biologiska hjälpmedel som vi har inprogrammerat i oss. I vilket fall är det ljuvligt att kunna välja vilka minnen man vill framkalla genom att indränka dem med en viss doft!

© 2024 Träning för bättre vardag | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.