Shopping

Snygga skinnkläder

Sannolikt är det ett av människan äldsta plagg genom tiderna. Sedan urminnes tider har skinnkläder varit en del av människans sätt att klä sig. I begynnelsen berodde det såklart mest på praktiska orsaker som att kunna göra en björnfäll efter att ha dödat björnen och använda skinn och päls till att hålla värmen under bistra väderförhållanden som rådde i grottorna. Med tiden har det dock utvecklats och idag blivit till en hel industri.

Skinnjackor är det förmodligen främsta plagget vad det gäller vilket av de olika skinnplaggen som nått störst framgång. Många filmstjärnor och musiker har använt skinnjackor. John Travolta blev stor flickidol när han framträdde i filmen Grease och rullade på höfterna med jackan ledigt slängd över axeln. Även många musiker och framför allt rockartister har framträtt i skinnkläder med stor framgång och influerat en hel musikgenre och alla dess fans. Idag finns även större skinnjackor för betydligt kyligare klimat. Dunjackor med skinn som klarar en svensk vinter. På senare år har även trenchcoats och kavajer blivit alltmer vanligt förekommande i skinn. De största länderna som producerar skinn och läderkläder är Italien, Brasilien, Indien, Korea och Kina.

Mer än bara skinnkläder

Utöver jackor så är det även en stor efterfrågan på skinnbyxor. På senare tid har byxorna fått ett rejält uppsving och framför allt kvinnor bär dem nu till vardags som vilket annat plagg som helst. De finns numer i de flesta vanliga klädbutikernas sortiment och den vanligaste färgen är svart. Mest vanlig är den tighta, åtsittande varianten men även utsvängda skinnbyxor har varit på modet en tid. I de manliga versionerna finns de fransiga varianterna som för tankarna mot cowboys och Clint Eastwood-hållet. Mocka och läder brukar vanligtvis vara beigea.

Utöver detta tillverkas även många andra produkter utav skinn från diverse djur. Plånböcker, skärp, väskor, skor, kepsar och till och med soffor och fåtöljer. Trots att det är stilrent och bekvämt finns en baksida som många kritiker trycker på. Kritikerna menar att det är rent djurplågeri som ligger bakom och att djur dödas enbart för skinnets skull. Detta är givetvis en het debatt på sina ställen och det kommer sannolikt att förbli så.

© 2024 Träning för bättre vardag | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.