Badtunnor

Bra att känna till för dig som ska titta på badtunnor

Bra att känna till för dig som ska titta på badtunnor

Badtunnor är ett populärt sätt att förlänga badsäsongen på. När det inte längre går att bada i sjöar och hav, så kan man med fördel spendera mycket tid i badtunnan. Innan ett köp finns det dock en rad olika saker som är bra att känna till. Här ger vi några exempel.

Välj rätt storlek

Det här är något som många funderar på. En butik vars hemsida vi tittar på rekommenderar en storlek på 150 – 170 cm för en normalstor familj. Det här innebär att det finns plats för mellan fyra och sex personer, givet att kaminen är utvändigt installerad. Man kan givetvis skaffa en större badtunna om man vill ha plats för fler, men då får man räkna med högre kostnader. Inte bara initialt, för själva köpet, utan även för uppvärmning och vattenmängder.

Välj rätt material

De flesta förknippar tunnor med trä. Så har det också sett ut under en lång tid. På senare år har det dock blivit vanligt med tunnor i såväl plast som stål. Av plast och stål är plast det vanligare alternativet att välja.

Många föredrar trä till badtunnor eftersom det ger en speciell känsla. Vidare är det också det som är det miljövänligaste valet.

När det gäller plast är det akryl och polyeten två olika sorter som ofta används. Polyeten används för sina slitstarka egenskaper, och kan köpas enfärgad eller med marmorerat mönster. Akryl brukar användas i spaanläggningar ­– det är stryktåligt, och enkelt att hålla rent.

Använd rätt ved

Om badtunnor skall värmas med vedkamin så är det viktigt att använda rätt ved. Det här kommer nämligen att göra stor för skillnad för hur mycket ved som förbrukas och vilket energiutbyte som ges. Många kaminer är optimerade för torr ved, och om sur ved används, så kan en beläggning skapas. Beläggningen förlänger uppvärmningstiden och försämrar effekten. Det kan till och med ta dubbelt så lång tid att få en behaglig temperatur i tunnan.

Något som ofta rekommenderas är finkluven björkved, men tall och gran går också bra. Dock har det ett något lägre värmevärde, och ryker mer.

© 2024 Träning för bättre vardag | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.