Tandläkare

Vad göra när permanenta tänder har skadats?

Vad göra när permanenta tänder har skadats?

Det är inte ovanligt att tänder skadas eller slås ut i olyckor. I sådana fall är det viktigt att, så snart som möjligt, bli undersökt hos en tandvårdsklinik. I större städer som Stockholm till exempel, har du ofta mycket nära till en akuttandläkare med generösa öppettider. Beroende på hur olyckan såg ut kan du givetvis besöka primärvården först, som ger behandling.

Om du misstänker skada, ring din tandläkare för att få råd. För att hitta en ny klinik med generösa kan du söka på till exempel ”akuttandläkare Stockholm” (om du bor i Stockholm) och ringa dit. Kontrollera att kliniken är seriös innan du tar kontakt. Du kan även få hjälp genom att ringa 1177.

Symptom på att tanden är skadad

Du kan behöva åka till en akuttandläkare om tanden…

  • … sitter lösare än de andra i munnen.
  • … gör ont och det blir svårt att äta.
  • … ändrar färg och blir brun, grå, gul eller rosa.
  • … ilar eller om det känns ”konstigt” i den.
  • … inte är hel, det vill säga att en bit av den gått av.

Titta även på tandköttet. Om det svullnar upp och blåsor bildas kan det vara ett tecken på en skada. Samma om det blöder från tandköttet som omgiver tanden.

Förvara tanden rätt

Det är viktigt att tanden inte torkar ut. Så snart som möjligt bör du se till att förvara den på rätt sätt. Det bästa är om du kan sätta tillbaka tanden i hålet där den satt. Observera att det här inte bör göras på barn som slagit ut en mjölktand, eftersom det riskerar att skada underliggande permanenta tänder.

Om du inte kan sätta tillbaka den i hålet, kan du lägga tanden i ett glas mjölk. Ifall du inte har mjölk kan du lägga den under tungan. Om du inte kan förvara tanden i munnen – eller har mjölk – så kan du lägga den i ett glas med koksaltlösning.

Den bör inte förvaras i vatten, eftersom det skadar tandroten. Skillnad är dock om det är en utslagen bit av en permanent tand – den bör i sådana fall läggas i ett glas med kallt vatten. Den bör ligga där tills du träffar en akuttandläkare eller ”vanlig” tandläkare. Du bör träffa en tandläkare inom två dygn, här är en sida att använda sig av.

Källa: 1177. Läs mer på deras hemsida eller ring för rådgivning.

© 2024 Träning för bättre vardag | WordPress-tema: Cosimo av CrestaProject.